luni, 11 iulie 2011

Muzeul din Cahul a inaugurat o expoziţie dedicată oraşului de altădată

Începând cu luna iulie şi până la sfârşitul lui noiembrie, cahulenii, dar şi oaspeţii oraşului pot afla cum a arătat oraşul la răscrucea secolelelor XIX şi XX, vizitând Muzeul ţinutului Cahul.

Expoziţia Oraşul Cahul de altădată este constituită din 28 de exponate, dintre care 14 fotografii alb-negru şi 14 tablouri efectuate în tehnici tradiţionale. Picturile expuse sunt fie reproduceri după fotografii vechi, aflate în posesia muzeului, fie reconstituiri ale imaginilor unor monumente arhitecturale,.

Potrivit Marinei Maftei, directorul Muzeului din Cahul, scopul expoziţiei constă în familiarizarea vizitatorilor cu situaţia patrimoniului cultural al oraşului, iar mesajul pe care trebuie să-l înţeleagă fiecare e că trebuie să păstrăm ceea ce încă nu a fost distrus.

Conform aceleiaşi surse, astăzi în Cahul s-au mai păstrat doar cca 20 la sută din edificiile emblematice ale urbei, care pot fi considerate monumente arhitecturale de importanţă locală şi chiar naţională. O bună parte din clădirile rămase şi-au pierdut însă aspectul de odinioară, din cauza unor lucrări de modernizare, efectuate în ciuda faptului că Legea privind ocrotirea monumentelor interzice astfel de intervenţii.

Conducerea Muzeului urmează să înainteze administraţiei orăşeneşti un demers prin care va solicita elaborarea şi aprobarea Registrului monumentelor de importanţă locală şi marcarea acestora prin instalarea unor plăci informative. De asemenea, va fi propusă şi crearea unui serviciu specializat, care să gestioneze situaţia patrimoniului cultural şi promovarea lui în contextul dezvoltării durabile economice şi turistice a oraşului.

Menţionăm că puţinile monumente arhitecturale care mai există în Cahul sunt Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, construită în 1850, Biserica Ortodoxă de rit vechi, numită şi Biserica Lipovenească, datând din 1892, clădirea Muzeului, care a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea, fostul sediu al Camerei de Comerţ şi Industrie, din 1937, clădirea Agroindbank, din 1940, şi cea a Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din 1957.

În conformitate cu legislaţia ţării, pot fi declarate monumente arhitecturale clădirile care au mai mult de 50 de ani de la edificare, iar consiliilor raionale, municipale, orăşeneşti şi comunale le revine responsabilitatea pentru întocmirea Registrului monumentelor de importanţă locală.

Legea stipulează că lipsa unor astfel de registre încurajează distrugerea sau deteriorarea prin reparaţii sau reconstrucţii inadecvate a unui număr impunător de obiective ce întrunesc calităţi de monumente de valoare.

UNIVERS FM Cahul

Niciun comentariu:

Bine v-am găsit!

Aici şi acum -
Petru Botezatu