marți, 12 iulie 2011

Corelarea bugetului local cu cel raional provoacă dureri de cap primarilor din raionul Cahul

Corelarea bugetelor primăriilor cu cel al raionului a fost una dintre problemele-cheie dezbătute azi în cadrul primei şedinţe a Asociaţiei Primarilor din raionul Cahul.

Ion Neagu, preşedintele în exerciţiu al asociaţiei, a declarat că această problemă există doar în raionul Cahul şi că în celelalte raioane ale ţării ea a fost soluţionată de către consiliile raionale prin identificarea unor surse suplimentare pentru compensarea pierderilor în urma corelării.

Primarii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că trebuie să ajusteze cheltuielile din primării la sursele alocate de bugetul de stat şi şi-au exprimat temerea că, odată cu începerea anului şcolar şi a perioadei rece a anului, primăriile vor fi, practic, în imposibilitate de plată. Ei au cerut Consiliului raional o garanţie că vor fi găsiţi banii necesari în cazul în care bugetele primăriilor nu vor fi suficiente pentru a acoperi cheltuielile necesare.

Tatiana Zagorschi, şefa Secţiei Finanţe a Consiliului raional a dat de înţeles că nu poate fi vorba de o astfel de garanţie, întrucât Consiliul raional nu şi-a ales încă structurile de conducere. Ea le-a amintit primarilor că, potrivit legii, în cazul în care bugetele locale nu vor fi corelate cu cel raional, vor fi stopate toate finanţările către administraţiile locale.

La şedinţă a participat şi Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, care a menţionat că ceea ce se întâmplă astăzi este o problemă cauzată de un sistem ineficient şi de incoerenţa legislativă.

Petru BOTEZATU

Univers FM Cahul

Niciun comentariu:

Bine v-am găsit!

Aici şi acum -
Petru Botezatu