joi, 24 aprilie 2008

Pe marginea Cuvântului





Prefaţă de Galina Furdui la volumul de versuri A fi... de Petru Botezatu

„Visez la timpul în care / Poezia va părăsi cărţile / Şi se va ascunde în inimi”, ne mărturiseşte Petru Botezatu în noul său volum de versuri. Real e, în aspiraţiile sale, visul, or, acest început de mileniu mizează pe concentrarea esenţelor în cadrul lor eficient energetic întru alcătuire de chintesenţe cu alt registru vibratoriu şi, ce este cuvântul decât starea de transfigurare verbală a sinelui nostru invocativ.

E Petru Botezatu, pe parcursul filelor ce urmează, în proces de continuă investigaţie, de confruntare a gândurilor şi a lucrurilor cu starea de om ca entitate creativă. Îndemnul „Să ridicăm biserici din cuvinte” rămâne unul conclusiv pentru întreaga naraţiune propusă, mesajele fiind modelate din imagini adecvate, confesive. Claritatea, fluenţa în expresie, melodia interioară a verbului creează accente vădit artistice şi subliniază o anume ipostază de laitmotiv. Gândul-cheie, dacă e să-l evidenţiem, e cel care susţine starea de fiinţă a Cuvântului. „Iubirea întrupată în Cuvânt” rosteşte cu fermitate pentru celelalte stări ale spiritului căutător: „M-am ascuns pe marginea unui vis, / M-am ascuns pe marginea unei clipe, / Pe marginea cuvântului m-am ascuns. / …Cuvintele mă caută”.

Poetul e la vârsta căutărilor de lume (cea a Iubirii) şi de sine (cel al Gândului). „Sărut cu fruntea Gândului pământul”, ne mărturiseşte, căci doar „Cântând Iubirea, Cerului te-asemeni” .

Bonomia nostalgic-constructivă ca şi, neafişată, îndârjirea de „a fi” – verb raportat la noţiunea de viaţă, de densitate a clipei prin dezideratul cel dumnezeiesc al omului, se aştern în file argumentând trecerea calitativă a expresiei artistice dinspre primul volum de versuri spre cel de al doilea şi subliniind că tânărul poet păşeşte cu siguranţa expresiei ce dă rod pornind din rădăcina inimii. Ramurile avide de tâlcuri majore prind, cu insistenţă, vigoare.

Citim şi simţim că „albinele se aşază pe sufletele noastre”.

Galina Furdui,

9 martie, 2008

Niciun comentariu:

Bine v-am găsit!

Aici şi acum -
Petru Botezatu