joi, 24 aprilie 2008

Jurnal săptămânal

Aceste file de jurnal au fost difuzate în cadrul emisiunii Europei Libere "La sfârşit de săptămână cu Valentina Ursu" ediţia de sâmbătă, 19 aprilie.


Luni

Se spune pe drept ca lunea e zi grea. Nu am reuşit încă să găsesc resurse pentru a premia participanţii la concursul de eseuri „Avem nevoie de religie în şcoală?” pe care l-a iniţiat redacţia ziarului „Liceum” – publicaţia Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cahul. Atunci când am lansat acest concurs nu m-am gândit de unde voi lua bani pentru premii. Pentru mine este important ca elevii să-si dea seama că mai sunt şi alte valori decât telefoanele mobile de ultimă generaţie şi alte bunuri pe care părinţii multora dintre ei le trimit de peste hotare. Lucru care îi face să trăiască într-un egoism, individualism şi chiar egocentrism distrugător. Vreau, prin intermediul acestui concurs, să le sugerez adolescenţilor că nu e un lucru depăşit să-ţi respecţi semenii şi să-i ajuţi când ei au nevoie, iar tu eşti în stare să le oferi sprijinul tău; vreau să-i fac să înţeleagă că vorbind necenzurat în locurile publice nu dai dovadă de maturitate, ci de incultură şi lipsă de educaţie. Nu absolutizez, bineînţeles, dar nu pot fi trecute cu vederea astfel de situaţii care, din păcate, devin din ce în ce tot mai frecvente.

Marţi

Dis-de-dimineaţă merg la radio. E foarte mult de lucru în studio. Mai ales că a venit la Cahul jurnalista Lidia Marin care ne oferă un training in-house şi care ne susţine în dorinţa noastră, a angajaţilor şi voluntarilor de la Univers FM , de a face ca acest post de radio să fie cel mai ascultat din regiune. Prioritar raman a fi ştiril locale, iniţiem rubrici noi şi ne bucurăm că ascultătorii apreciază eforturile noastre.

Seara, lucrez şi asupra Buletinului Informativ al Organizaţiei Teritoriale Cahul a Partidului Liberal Democrat din Moldova, unde am fost ales recent şeful Serviciului de Presă. E prima ediţie şi vreau ca totul să fie bine. În buletin sunt inserate Declaraţiile formatiunii care se referă la atacurile îndreptate asupra PLDM şi regizate de către coaliţia de guvernământ PCRM-PPCD. Sper să nu fiu chemat nicăieri după ce acest buletin va fi difuzat. Totuşi, judecând după ce s-a întâmplat până acum cu liberal-democraţii din alte localităţi cred că posibilitatea există. Şi nici nu e de mirare, pentru că Moldova rămâne a fi „ţara tuturor posibilităţilor”.

Miercuri

Trebuie să trec şi pe la Universitate, unde are loc susţinerea prealabilă a tezelor de licenţă pentru studenţii de la filologie română. Subiectul tezei este unul interesant şi important pentru cultura urbei. Este vorba despre viaţa şi opera poetului cahulean Andrei Ciurunga sau Robert Cahuleanu aşa cum acesta şi-a zis şi şi-a semnat şi cărţile până la refugierea sa în Brăila din 1944, chiar dacă numele său adevărat, de la naştere, e Robert Eisenbraun. Şi-a ales numele Cahuleanu din dragoste faţă de oraşul natal. Dar epigonii de la bastina nu pot răsplăti nici măcar memoria poetului cu aceeaşi dragoste şi cu acelaşi respect.

In oraşul Cahul, localitate din care poetul a ... „plecat cu versul către marea febră” nu există o stradă care să poarte numele lui Andrei Ciurunga, deşi se ştie bine că cei zece ani de detenţie şi muţi altii de anonimat pe care i-a suferit poetul au fost cauzaţi de convingerea sa că „Românie fără Nistru nu e” şi de dragostea pentru Basarabia natală, pe care a cântat-o mereu.

Nici măcar o placă comemorativa nu a fot instalată pe unul din pereţii casei în care, cu aproximativ şaizeci de ani urmă, a trăit Andrei Ciurunga. Casa se mai păstrează încă. Mi-a arătat-o recent Sergiu Suicimezu, un prieten şi coleg de liceu al poetului.

Joi

Am organizat, pentru mai mulţi elevi din clasele a 10-12 ale Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” o excursie la Univers FM. Si asta pentru că în liceu este un post de radio, activitatea căruia a fost sistată pe motive tehnice. Sper să reluăm emisia lui împreună cu elevii, la începutul următorului an de învăţământ.

Liceenilor le-a fost interesant să vadă cum de la un pupitru atât de mic şi de la un microfon se difuzeaza toate informaţiile pe care ei le ascultă acasă la aparatul de radio. M-am bucurat sa aflu ca mai toti că ascultă Univers FM Cahul. Vreau sa cred că nu au spus-o doar aşa, din respect faţă de profesor. Au făcut chiar şi câteva probe de microfon, amuzându-se apoi de felul în care unii dintre ei rostesc cuvintele. Nu le-a spus nimeni până acum că în loc de deal spun dzeal şi că ar trebui să mai lucreze asupra pronunţiei . Nu vreau să dau sfaturi nimănui, dar cred că profesorii, nu numai cei de română, ar trebui să fie atenţi şi la acest aspect.

Seara târziu, aproape de miezul nopţii, vizionez emisiunea „Miezul problemei” la Naţional TV şi aflu că trupurile foştilor lideri comunişti români nu sunt înhumate în locurile unde le stau crucile. Adevărul e, se spunea în emisiune, că rămăşiţele lui Nicolae şi ale Elenei Ceauşescu sunt îngropate pe o alee, pe unde merg astăzi cei care intră în cimitir. Nu înţeleg care ar fi motivul tăinuirii locului în care se află cu adevărat sicriile celor doi Ceauşescu. Mă conving încă o dată că istoria, cu cât e mai recentă, cu atât e mai plină de mistere.

Vineri

Este o zi deosebită pentru familia noastră. Dimineaţă sună telefonul şi aflăm că a venit pe lume cel de-al 11-lea nepot , de fapt, nepoţică. Este vorba despre al doilea copil al fratelui meu mai mare.

Vin la radio .Pregătesc ediţia de prânz a ştirilor Univers FM. Trei titluri îmi atrag atenţia : Moldova continuă să fie cea mai săracă ţară din Europa, un grup de chirurgi moldoveni au efectuat o operaţie unică si despre Cazul Antena C şi Euro TV care va ajunge la CEDO.

Stau si meditez: care ar putea fi stirile unui buletin pe care il voi pregati peste un an, dupa alegerile parlamentare din 2009.


Niciun comentariu:

Bine v-am găsit!

Aici şi acum -
Petru Botezatu