vineri, 5 august 2011

Pesticidele colectate din gospodăriile agricole ale raionului nu au fost anihilate nici până astăzi

Potrivit lui Ion Caraja, şef al Departamentului Situaţii Excepţionale (DSE), Cahulul, alături de Comrat şi Căuşeni, este unul din raioanele care încă nu a distrus cantităţile de pesticide colectate din fostele sovhozuri şi colhozuri.

Sursa citată menţionează însă că substanţele chimice sunt depozitate în condiţii corespunzătoare, fiind păzite în permanenţă, pentru a nu permite accesul persoanelor neautorizate.

Ion Caraja a mai declarat că situaţia privind protecţia civilă în raion nu este îngrijorătoare, cele 25 de obiecte chimic şi radio-activ periculoase fiind supuse verificărilor periodice, în corespundere cu cerinţele în vigoare.

De asemenea, responsabilul de la DSE a semnalat că la majoritatea fabricilor de vinuri din raion ambalajele ce conţin substanţe chimice periculoase sunt ţinute sub cerul liber, sub influenţa directă a razelor solare. Această situaţie poate provoca deteriorarea ambalajelor şi dispersia chimicalelor în mediul ambiant.

Majoritatea instituţiilor de învăţământ din raion nu dispun de utilajul antiincendiar necesar

Declaraţia aparţine lui Liubovi Holostenco, director interimar al Direcţiei Generale Învăţământ Cahul şi a fost făcută în cadrul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Consiliului raional Cahul.

Potrivit acesteia, nici într-o instituţie educaţională nu funcţionează instalaţia de stingere automată a incendiilor, iar rezervoarele de apă sunt defectate. De asemenea, în majoritatea şcolilor este necesară reîncărcarea urgentă a stingătoarelor.

Întrebată de preşedintele raionului care e situaţia privind securitatea în cabinetele de chimie şi biologie, Holostenco a menţionat că deja de 25 de ani nu a mai fost procurată nicio substanţă chimică în afară de spirt.

Menţionăm că Liubovi Holostenco ocupă funcţia de director interimar al DGÎ Cahul din 18 iulie curent, după ce fostul conducător, Vladimir Calmâc, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al raionului.

Stoparea comerțului stradal va contribui la îmbunătățirea situației sanitar-epidemiologice a orașului

De această părere este edilul orașului Cahul, Petru Burlacu, care a prezentat un raport în cadrul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Consiliului raional, întrunită astăzi în prima şedinţă de după alegerile locale.

Potrivit primarului de Cahul, cele opt pieţe autorizate din oraş au capacitate suficientă pentru a oferi producătorilor agricoli posibilitatea de a-şi comercializa marfa în spaţii special amenajate, şi nu pe trotuarele străzilor din centrul oraşului.

De asemenea, Petru Burlacu a declarat că, după emiterea dispoziţiei privind interzicerea comerţului stradal, a dispărut şi problema grămezilor de gunoi care rămâneau în urma acestei îndeletniciri a agriculturilor.

Menţionăm că, deşi primăria declară că a interzis comerţul stradal, în dimineaţa zilei de astăzi, mai multe persoane vindeau peşte pe prospectul Republicii, pe porţiunea dintre strada A. Mateevici şi bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

joi, 4 august 2011

Administrația raională și cea orășenească din Cahul nu se prea grăbesc să-și actualizeze paginile de internet

Deşi dispun de câte o pagină web, atât Consiliul raional, cât şi Primăria oraşului Cahul nu se spetesc să informeze vizitatorii despre activităţile pe care aceste structuri le desfăşoară.

Astfel, vizitatorii paginii de internet a Consiliului raional află că Gheorghe Vasilachi este încă preşedinte al raionului, deşi, începând cu 18 iulie curent, această poziţie este ocupată de Avram Micinschi, reprezentant al PCRM.

De asemenea, nu a fost actualizată nici lista consilierilor raionali, printre aceştia făcând parte, potrivit site-ului oficial al Consiliului, şi reprezentanţi ai Partidului Social Liberal, dar şi ai Alianţei Moldova Noastră, formaţiuni care au dispărut de pe arena politică moldovenească înainte de alegerile locale generale din anul acesta, fuzionând cu alte partide.

Ultimile decizii ale Consiliului raional Cahul sunt cele adoptate în şedinţa din 14 aprilie curent.

Vedem însă o situaţie puţin mai bună când vizităm pagina oficială a Primăriei oraşului Cahul. Aici, cu toate că sunt publicate câteva decizii de la ultima şedinţă a Consiliului orăşenesc, primar rămâne a fi Gheorghe Zagorodnii, predecesorul actualului edil al oraşului, Petru Burlacu. Numele lui Burlacu nu apare însă nici la o rubrică a paginii web, chiar şi dacă este căutat cu motorul de căutare internă de pe site.

La rubrica „Consiliu local”, unde vizitatorii se aşteaptă să afle cine sunt aleşii poporului, este publicat un extras din Legea cu privire la administraţia publică locală, care reglementează activitatea consiliului local.

Bine v-am găsit!

Aici şi acum -
Petru Botezatu