luni, 25 iulie 2011

După alegeri,cu primar vechi

Deşi turul doi al alegerilor locale generale s-a încheiat cu mai bine de o lună în urmă, treburile satului Andruşul de Sus sunt administrate de primarul care a fost ales tocmai în 2007.

Tudor Postu, primarul satului în mandatul trecut şi candidat din partea PLDM la aceeaşi funcţie în alegerile din iunie curent, rămâne a fi încă primarul în exerciţiu al satului, în pofida faptului că la scrutinul din 19 iunie acesta a acumulat cu 24 de voturi mai puţin decât contracandidatul său Sorin Ciobanu.

Cauza este contestarea rezultatului alegerilor şi atacarea în instanţa de judecată, care a găsit de cuviinţă să invalideze rezultatul alegerilor, pe motiv că Sorin Ciobanu, candidat din partea PD, ar fi mituit în masă alegătorii din sat. De asemenea, instanţa a considerat veridice şi alte acuzaţii de încălcare a legislaţiei electorale de către candidatul democrat şi echipa sa.

După ce decizia instanţei de judecată a fost contestată la Curtea de Apel Cahul, dosarul a fost remis iarăşi către judecătorie, unde urmează să fie reexaminat. În curând, se va stabili dacă în localitate vor avea loc alegeri repetate sau va fi validat mandatul lui Sorin Ciobanu.

Menţionăm că satul Andruşul de Sus este unica localitate din raion unde nu au fost validate rezultatele alegerilor.

joi, 21 iulie 2011

Şedinţă cu scântei la Consiliul raional Cahul. Liberal democraţii şi liberalii au părăsit sala de şedinţe

A doua şedinţă a Consiliului raional a început astăzi sub semnul accentuării opoziţiei liberal democraţilor şi a liberalilor faţă de coaliţia PCRM-PD-PPCD. Consilierul liberal democrat Tatiana Seredenco a citit o declaraţie prin care fracţiunile PLDM şi PL contestă legalitatea alegerii preşedintelui raionului în cadrul şedinţei trecute. În declaraţie se menţionează că cele două fracţiuni nu vor participa la lucrările Consiliului până când instanţa de judecată nu se va pronunţa pe marginea acestei situaţii.


Cu toate acestea, şedinţa Consiliului raional Cahul a continuat, iar cele trei fracţiuni rămase în sală au ales, în unanimitate, vicepreşedinţii raionului. Astfel, postul de vicepreşedinte pentru economie, agricultură şi industrie i-a revenit comunistului Veaceslav Bălănel, iar democraţii Vladimir Calmâc şi Elena Bacalu vor cura domeniile învăţământ, cultură, tineret şi sport şi, respectiv, asistenţă socială şi medicină.

Reamintim că, în şedinţa din 18 iulie, comunistul Avram Micinschi a fost ales în funcţia de preşedinte al raionului. Candidatura sa a fost susţinută de consilierii comunişti, democraţi, dar şi de către Gheorghe Vasilachi, unicul reprezentant al PPCD în Consiliul raional. Consilierii PLDM şi PL au lipsit din sala de şedinţe, declarând că decizia este ilegală.

luni, 18 iulie 2011

Consilierul comunist Avram Micinschi a fost ales preşedintele raionului Cahul

Prima şedinţă a Consiliului raional Cahul, care s-a început pe 30 iunie, s-a încheiat astăzi, culminând cu alegerea comunistului Avram Micinschi în funcţia de preşedinte al raionului Cahul.

Acesta a fost ales cu votul a 20 de consilieri din cei 21 prezenţi la şedinţă, la propunerea consilierului raional şi deputatului comunist Anatol Gorilă. Avram Micinschi s-a abţinut să-şi voteze propria candidatură.

Menţionăm că din sala de şedinţe a Consiliului raional Cahul au absentat consilierii din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova şi a Partidului Liberal.

Preşedintele nou-ales le-a mulţumit consilierilor care au optat pentru candidatura sa, menţionând că fiecare partid are în spate alegătorii care aşteaptă soluţionarea problemelor raionului şi că acest lucru trebuie să-i determine să conlucreze.

Avram Micinschi a fost felicitat de către Gheorghe Vasilachi, singurul consilier raional din partea PPCD şi preşedinte al raionului în mandatul trecut.

Menţionăm că, în urma alegerilor locale din 5 iunie curent, PCRM a obţinut 15 mandate de consilier raional, PLDM - 9, PD - 6 şi PL - 4.

Încă un episod al filmului „Alegerea preşedintelui raionului Cahul”

Deşi promiteau, în urmă cu o săptămână, că astăzi vom cunoaşte deznodământul serialului alegerii preşedintelui raionului Cahul, consilierii raionali cahuleni au venit, şi de data aceasta, cu temele nepregătite.

Anunţată iniţial la ora 10.00, şedinţa de astăzi a Consiliului raional a început la ora 11.00, după care a mai fost anunţată o pauză de 30 de minute. În final, consilierul comunist Ştefan Bratu a mai solicitat o întrerupere până la ora 15.00. Propunerea a fost acceptată cu votul majorităţii consilierilor.

Şedinţa de astăzi nu a fost lipsită nici de momente hazlii. Consilierii au râs copios de solicitarea preşedintelui şedinţei, decanul de vârstă Constantin Stefoglo, care a cerut subdiviziunilor Consiliului să prezinte, până la începutul lunii viitoare, planul de activitate pentru perioada august-decembrie. Stânjenit oarecum de reacţia consilierilor, Constantin Stefoglo a declarat că, deocamdată, el este preşedintele raionului.

marți, 12 iulie 2011

Corelarea bugetului local cu cel raional provoacă dureri de cap primarilor din raionul Cahul

Corelarea bugetelor primăriilor cu cel al raionului a fost una dintre problemele-cheie dezbătute azi în cadrul primei şedinţe a Asociaţiei Primarilor din raionul Cahul.

Ion Neagu, preşedintele în exerciţiu al asociaţiei, a declarat că această problemă există doar în raionul Cahul şi că în celelalte raioane ale ţării ea a fost soluţionată de către consiliile raionale prin identificarea unor surse suplimentare pentru compensarea pierderilor în urma corelării.

Primarii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că trebuie să ajusteze cheltuielile din primării la sursele alocate de bugetul de stat şi şi-au exprimat temerea că, odată cu începerea anului şcolar şi a perioadei rece a anului, primăriile vor fi, practic, în imposibilitate de plată. Ei au cerut Consiliului raional o garanţie că vor fi găsiţi banii necesari în cazul în care bugetele primăriilor nu vor fi suficiente pentru a acoperi cheltuielile necesare.

Tatiana Zagorschi, şefa Secţiei Finanţe a Consiliului raional a dat de înţeles că nu poate fi vorba de o astfel de garanţie, întrucât Consiliul raional nu şi-a ales încă structurile de conducere. Ea le-a amintit primarilor că, potrivit legii, în cazul în care bugetele locale nu vor fi corelate cu cel raional, vor fi stopate toate finanţările către administraţiile locale.

La şedinţă a participat şi Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, care a menţionat că ceea ce se întâmplă astăzi este o problemă cauzată de un sistem ineficient şi de incoerenţa legislativă.

Petru BOTEZATU

Univers FM Cahul

Şedinţa Consiliului raional Cahul, amânată din nou

Nici astăzi nu s-a reuşit alegerea preşedintelui raionului Cahul. Aceasta din cauză că, la puţin timp după începerea şedinţei, unul dintre consilierii liberal democraţi a solicitat o pauză până pe 18 iulie. Propunerea a fost acceptată de majoritatea consilierilor.

La sfârşitul şedinţei, consilierul comunist Ştefan Bratu a făcut o interpelare către arhitectul raionului şi către Procuratura raională, cerându-le să investigheze demolarea monumentului eroilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial din satul Brânza.

Contactat de reporterul Univers FM, primarul de Brânza, liberal democratul Leonid Catera, a declarat că monumentul urmează a fi restaurat şi că are, în acest sens, avizul Ministerului Culturii.

Reamintim că prima şedinţă a Consiliului raional Cahul s-a început pe 30 iunie. După aceasta, consilierii s-au mai întrunit pe 6 iulie, când au amânat şedinţa pentru ziua de azi.

Potrivit unor surse, s-ar putea ca întrunirea de pe 18 iulie să pună capăt primei şedinţe a Consiliului raional Cahul, prin alegerea preşedintelui raionului.

Univers FM Cahul

luni, 11 iulie 2011

Muzeul din Cahul a inaugurat o expoziţie dedicată oraşului de altădată

Începând cu luna iulie şi până la sfârşitul lui noiembrie, cahulenii, dar şi oaspeţii oraşului pot afla cum a arătat oraşul la răscrucea secolelelor XIX şi XX, vizitând Muzeul ţinutului Cahul.

Expoziţia Oraşul Cahul de altădată este constituită din 28 de exponate, dintre care 14 fotografii alb-negru şi 14 tablouri efectuate în tehnici tradiţionale. Picturile expuse sunt fie reproduceri după fotografii vechi, aflate în posesia muzeului, fie reconstituiri ale imaginilor unor monumente arhitecturale,.

Potrivit Marinei Maftei, directorul Muzeului din Cahul, scopul expoziţiei constă în familiarizarea vizitatorilor cu situaţia patrimoniului cultural al oraşului, iar mesajul pe care trebuie să-l înţeleagă fiecare e că trebuie să păstrăm ceea ce încă nu a fost distrus.

Conform aceleiaşi surse, astăzi în Cahul s-au mai păstrat doar cca 20 la sută din edificiile emblematice ale urbei, care pot fi considerate monumente arhitecturale de importanţă locală şi chiar naţională. O bună parte din clădirile rămase şi-au pierdut însă aspectul de odinioară, din cauza unor lucrări de modernizare, efectuate în ciuda faptului că Legea privind ocrotirea monumentelor interzice astfel de intervenţii.

Conducerea Muzeului urmează să înainteze administraţiei orăşeneşti un demers prin care va solicita elaborarea şi aprobarea Registrului monumentelor de importanţă locală şi marcarea acestora prin instalarea unor plăci informative. De asemenea, va fi propusă şi crearea unui serviciu specializat, care să gestioneze situaţia patrimoniului cultural şi promovarea lui în contextul dezvoltării durabile economice şi turistice a oraşului.

Menţionăm că puţinile monumente arhitecturale care mai există în Cahul sunt Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, construită în 1850, Biserica Ortodoxă de rit vechi, numită şi Biserica Lipovenească, datând din 1892, clădirea Muzeului, care a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea, fostul sediu al Camerei de Comerţ şi Industrie, din 1937, clădirea Agroindbank, din 1940, şi cea a Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din 1957.

În conformitate cu legislaţia ţării, pot fi declarate monumente arhitecturale clădirile care au mai mult de 50 de ani de la edificare, iar consiliilor raionale, municipale, orăşeneşti şi comunale le revine responsabilitatea pentru întocmirea Registrului monumentelor de importanţă locală.

Legea stipulează că lipsa unor astfel de registre încurajează distrugerea sau deteriorarea prin reparaţii sau reconstrucţii inadecvate a unui număr impunător de obiective ce întrunesc calităţi de monumente de valoare.

UNIVERS FM Cahul

Bine v-am găsit!

Aici şi acum -
Petru Botezatu